Hundar och katters miljöpåverkan

Okategoriserade

En forskare från UCLA har i nya beräkningar uppskattat att utfodring av hundar och katter står för ungefär 64 miljoner ton koldioxid per år.

Allt fler människor har på senare tid valt att äta mindre kött, ofta för att minska miljöeffekten av köttproduktionen. Gregory Okin, som är professor på UCLA och ingår i institutionen för miljö och hållbarhet, började därmed räkna på hur mycket husdjursutfodring bidrar till klimatförändringar.

Okin har beräknat att köttkonsumtionen från hundar och katter genererar motsvarigheten till cirka 64 miljoner ton koldioxid per år, vilket har ungefär samma klimatpåverkan som det årliga utsläppet från 13,6 miljoner bilar. I en kommentar till sin forskning är han viktig att påpeka att han inte tycker att vi som samhälle ska göra oss av med våra husdjur, och inte heller sätta dem på en vegetarisk diet, men att det är värt att komma ihåg i debatten. I slutändan har husdjur många fördelar, men de har också en stor klimatpåverkan.

Husdjur står för 25-30 % av miljöpåverkan från köttindustrin

Vidare beräknar Okin att katter och hundar står för 25 till 30 procent av miljöpåverkan från köttkonsumtion i USA. Om alla husdjur i USA, ca 163 miljoner, bildade ett separat land, skulle deras nation rankas på femte plats i global köttkonsumtion, bara efter Ryssland, Brasilien, USA och Kina.

Jämfört med en växtbaserad diet kräver kött mer energi, land och vatten att producera och har större miljökonsekvenser i form av erosion, bekämpningsmedel och avfall. Tidigare studier har funnit att den amerikanska kosten genererar ca 260 miljoner ton koldioxid från boskapsproduktion. Genom att beräkna och jämföra hur mycket kött 163 miljoner katter och hundar äter jämfört med 321 miljoner amerikaner, uppskattade Okin hur många ton växthusgaser som genereras av mat till våra husdjur.

Han upptäckte att nationens hundar och katter äter ungefär 19 procent så många kalorier som människor i USA. Detta är i nivå med alla kalorier som konsumeras av Frankrikes befolkning på ett år. Eftersom hund- och kattmat tenderar att ha mer kött än den genomsnittliga mänskliga kosten innebär det att hundar och katter konsumerar cirka 25 procent av de totala kalorierna som kommer från djur i USA.

I Sverige har vi nästan en miljon registrerade hundar så även här står hund- och kattmat för en stor del av klimatutsläppen. De populäraste hundraserna är också stora hundar som Golden Retriever, Labrador och Tysk schäferhund. Dessa konsumerar mer hundmat än mindre raser och Golden Retriever är enligt goldenretriever.nu också känd för sin glupska personlighet.

Okin medger att vissa av produkterna i hund- och kattmat inte är något som människor bör eller ska äta. Men en del av det är det. I sin forskning bekräftade han sin misstanke om att dyrare hund- och kattmat vanligtvis innehåller mer animaliska produkter än andra märken, och köp av dessa märken ökar. När allt fler människor betraktar husdjur mindre som djur och mer som familjemedlemmar, har vi valt att köpa allt dyrare mat till dem. Detta innebär att husdjur i ökande grad äter kött som är av kvalitet som är lämplig för människor.

Husdjur ger vänskap och andra sociala, hälso- och emotionella fördelar som inte kan förbises. Människor som är bekymrade över köttintag kan överväga vegetarianhusdjur, som fåglar eller hamstrar. Husdjursmatindustrin, noterade han, börjar också ta steg mot hållbarhet, och skulle kunna arbeta för att minska överutfodring och överväga alternativa proteinkällor.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *