Your browser does not support JavaScript, You should enable JavaScript to use this website.

Kevin Anderson - Föreläsning på Hotel Lysekil 9/3 2020

Kevin Anderson är professor i Energy and Climate Change vid universitetet i Manchester och gästprofessor i Naturresurser och hållbar utveckling; klimatledarskap vid Uppsala Universitet. Han höll i sin föreläsning  ”Laggards or leaders (bromskloss eller ledare); Paris, 2°C & the role for Sweden” på Hotel Lysekil den 9 mars. I publiken var vi som hade samlats för att protestera mot Preems utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil. Dagen efter deltog Kevin Anderson som vittne i Mark- och miljööverdomstolens förhandlingar om Preems ansökan om utbyggnad.

2020-06-18

Mark- och miljödomstolens yttrand

I måndags 15 juni gav Mark- och miljööverdomstolen en presskonferens där de tillkännagav yttrandet att Preems expansion bör tillåtas. Nu går stafettpinnen över till regeringen som ska ta beslut. Många medier har rapporterat om domstolsyttrandet och trots det tunga beskedet ser vi ljusglimtar, bland annat kräver båda regeringspartiernas ungdomsförbund att utbyggnaden stoppas.  

Nätverket Stoppa Preemraff går även vi in i nästa fas och mobiliserar för att visa att en utbyggnad av fossilindustrin är fullständigt vansinnig i en pågående klimatkris. 

Under dagen 15 juni visade många organisationer att en utbyggnad inte är ett alternativ i allt från Twittermeddelanden till att vara på plats i Lysekil och utanför domstolen i Stockholm, självfallet med åtgärder för att minska smittorisk. Bland representerade grupper fanns Naturskyddsföreningen, Jordens vänner, Fridays for Future, Extinction Rebellion och Greenpeace med flera.

I Göteborg och i Skåne gjorde aktionsgrupperna AG Ada och AG Hedvig aktioner mot Preems anläggningar, där grindar låstes igen och banderoller hängdes upp för att tydligt sätta ner foten mot den fossila industri som förstör vårt klimat.

Dagens uppslutning visar att vi är en bred rörelse som kräver att utbyggnaden stoppas. Nu riktar vi blicken mot regeringsbeslutet, som kommer avgöra Sveriges möjligheter att leva upp till klimatmålen. Oavsett vad lagen tillåter vet vi vad som är rätt – och vi är fast beslutna att stoppa utbyggnaden. Den här striden handlar om mer än koldioxid och partiklar, det handlar om vilken framtid vi tror på. Och den är värd att kämpa för. 

Läs mer!
Om domstolens yttrande från Sveriges Natur
Debattartikel från Fältbiologerna
Debattartikel från Grön Ungdom
Debattartikel från SSU  

en hälsning från hugo

Den 10 mars kom och gick.

Förhandlingen är nu slut i Mark- och miljödomstolen i Lysekil. Yttrandet från Mark- och miljödomstolen kommer presenteras måndagen den 15:e juni kl 14:00 vid en presskonferens. Jag antar att det blir i Stockholm där Svea hovrätt ligger. Yttrandet överlämnas som ett juridiskt underlag till regeringen som sen ska besluta om Preem ska få tillstånd eller ej till utbyggnaden.

I morse fick vi deltagare i förhandlingen åka en guidad tur runt Preemraff i buss. Legitimationshandlingar fick visas innan resan påbörjades. Ombord på bussen var säkerhetsvakter och polisens piketbuss var med hela vägen. Vi fick inte gå ut. Undrar vem eller vilka som var så farliga så det säkerhetspådraget behövdes? Det enda farliga som kunde finnas på bussen var domaren som var ordförande. Han berättade att han träffat en coronasmittad på myndighetens kontor i Stockholm. Alla undvek honom så gott vi kunde. Preemraff påminde mycket för mig om de groteska maskiner och platser som finns i filmen Avatar. Värst var det i gränsen mot den enormt vackra naturen vid de små vikarna mellan bergsknallarna och med en betagande utsikt mot bergshällarna på andra sidan fjorden. Naturen grät tunga tårar som rann nerför bussens fönster. Gaslågorna facklade i pulserande gult och rött mot den grå skyn. En från doft av kolväten sipprade in i bussen och spädde på känslan av vår kulturs fullständiga oförmåga att förstå vad människan egentliga roll är när vi går här på jorden. Vår vackra blå planet med dess sprakande och outsinligt fantastiska ekologiska system som bara gör allt för skapa mångfald, resiliens och förvandling av solens strålar till all den prakt som livet är. Den planet vi älskar och värnar på alla sätt.

Vi överklagande gjorde ett väldigt bra arbete tillsammans under de tre förhandlingsdagarna. Vi kompletterade automatiskt varandra med våra olika perspektiv, tankar och känslor om Preemraffs utbyggnadsplaner. Många av de närboende var med hela tiden och berättade sina upplevelser att bo så nära och ställde frågor som Preem hade svårt att svara på. Nu är det bara att fortsätta fighten mot Preems galna utbyggnadsplanerna. Det var fantastiskt jobbat av alla inför Lysekil och det vi gjorde i Lysekil på morgonen, på torget och på vandringen ut till Preem var bara så mäktigt.

Hälsningar Hugo

EN UTBYGGNAD AV PREEM ÄR OFÖRENLIG MED OMSTÄLLNING FÖR KLIMATET

Varför?

Preemraff har lämnat in en ansökan om utbyggnad i Lysekil för att få tillverka bensin och diesel av sitt eget tjockolje-avfall. För omvandlingen av denna trögflytande massan tänker Preem använda stora mängder el och fossilgas. El som kunde använts till att elektrifiera kollektivtrafiken. Fossilgas som kommer att öka Preems utsläpp av CO2 med 60% och bli den anläggning som släpper ut mest koldioxid i Sverige.
Preem har påkostade reklamkampanjer där de bedyrar sitt miljöansvar, men i verkligheten planerar de att utöka den fossila verksamheten och tillverka bensin och diesel på ett mycket miljöbelastande sätt. I ansökningshandlingarna finns inga bindande skrivningar om satsningar på biobränslen och tillgången till biologisk råvara är mycket begränsad redan idag.
Det är regeringen som avgör om Preem ska få göra sin utbyggnad eller inte. Regeringen ska följa Parisavtalet och klimatlagen. En ytterligare utbyggnad kan inte överhuvudtaget vara aktuell. Klimatlagen säger att det fossila ska avvecklas.


Vad kan du göra?

1. Skriva på namninsamlingen mot Preemraffs utbyggnad www.mittskifte/preemraff
2. Skriva insändare till tidningar
3. Skaffa mer information genom Facebooksidan
5. Kontakta oss för mer information på: [email protected]

Kontakta oss

Läs på ännu mer:

Naturskyddsföreningen: Frågor och svar om överklagandet av Preemraff  Länk
Sveriges Natur: Koldioxidlagring – drömmen som sprack Länk
ETC: Dubbelmoral när medier säljer ut sig till Preems prepping-propaganda Länk
ETC: Sverige, Sverige, oljeland Länk

Följs oss på Facebook för mer uppdateringar

Fyra bilder

Fem snabba fakta