Aktionsveckorna — vad var det?

Under flera veckors tid mobiliserade sig hela Svenska miljörörelsen för att stoppa Sverige från att begå ett av vår tids största klimatmisstag.

På grund av dåvarande corona-läge valde vi att sprida ut aktiviteterna över tid och rum.

Det planerades och hölls oändligt många onlinemöten, och den 22e augusti 2020 sattes allt igång. Det skickades vykort och mailades till makthavare. Det sprang och cyklades en stafett tvärs över landet med våra krav direkt till regeringen. Det skrevs insändare och debattartiklar. Det hölls samtal och föredrag. Det demonstrerades på en massa kreativa vis runtom i landet. Gator och raffinaderier blockerades av mängder av människor. Ett oljetanksfartyg stoppades ute till havs. Allt detta gjort av människor som kommit samman.

Vi använde alla demokratiska verktyg i lådan. Och vi lyckades!

Preem själva hävdar att anledningen de drog tillbaka ansökan var för att den ekonomiska kalkylen brast, men hade inte ansökan överklagats i första hand hade de troligen redan börjat bygga. Dessutom går det omöjligen att förneka hur vårt engagemang satt en ordentlig press på såväl Preem som regeringen. Under månaden vi mobiliserade oss skrevs det 561 artiklar om Preem! Låt oss inte heller glömma att det är tack vare åratal av miljöarbete som fossilindustrins ekonomiska utsikter ser så dystra ut idag.

Stoppandet av Preems expansion i Lysekil har bevisat ännu en gång att folkligt engagemang ger resultat. Så nu samlar vi krafterna mot nya utmaningar!

Sprid budskapet!

Vi har affischer, färdigadresserade vykort till regeringen, och stickers som du kan beställa gratis av oss eller trycka själv om du har tillgång till skrivare. Vi har även flygblad att själv trycka upp. Samla ihop ett gäng vänner och sprid budskapet till flera! 

Beställ material
Tryck själv

Vad är mina rättigheter?

Det är inte alltid lätt att hålla koll på alla rättigheter och lagar. Här hittar du en smidig sammanfattning av dina rättigheter och lagar du kan ha nytta av under aktioner och demonstrationer!

Dina rättigheter

Har du funderingar?

Ett nätverk av engagerade juriststudenter nås via mail och svarar på frågor du har gällande dina rättigheter under aktioner och annat du skulle vilja få koll på. De är framförallt tillgängliga inför aktionsveckorna och eventuellt finns även någon som svarar på mail under aktionsveckorna. Maila redan nu om du har en fråga du vill få svar på!

Maila juristerna